Vedtekter
Vedtekter for Husøy
Småbåthavn SA
Vedtatt av ekstraordinært Årsmøte 07.05.2019
§§ 2, 5, 6 og 10 er justert i styremøte 19.09.2019 for å etterkomme formelle krav fra Brønnøysundregistrene, jfr. fullmakt fra ekstraordinært årsmøte 07.05.2019
§ 1 Navn og formål
Husøy Småbåthavn SA (tidligere Husøy Båtforening A/L, stiftet 1967), er et samvirkeforetak på Husøy med gårds- og bruksnummer 159/1 F121 i Tønsberg kommune.
Foretakets formål er anlegg, drift og vedlikehold av småbåthavna, samt arbeide for:
- Gode og rimelige havne- opplagsplasser
- Godt og aktivt havnemiljø
- Medlemmenes interesser utad og å fremme båtkultur og naturverninteresser
Husøy Småbåthavn SA er et partipolitisk frittstående og uavhengig samvirkeforetak registrert i Brønnøysundregistrene med organisasjonssnummer 923 323 724.
Årsmøtet kan med alminnelig flertall beslutte å melde foretaket inn eller ut av forbund eller sammenslutning som har sammenfallende interesser med Husøy Småbåthavn SA.
§ 2 Foretakets egenkapital og medlemskap
Foretakets egenkapital bygges opp ved at hvert medlem innbetaler et andelsinnskudd på NOK 20.000,-. Ved utmelding vil medlemmet få sitt andelsinnskudd tilbakebetalt. Andelsinnskuddet forrentes ikke.
Medlemskap i foretaket er knyttet til andelsinnskudd. Registrerte andelshavere er derfor medlemmer av foretaket uavhengig av om de har båt som benytter havna eller ikke.
Medlemmene er solidarisk ansvarlig for driften av båthavna økonomisk begrenset oppad til den fastsatte andelsverdi, og er forpliktet til å følge opp foretakets vedtekter og øvrige bestemmelser.
Medlemmene hefter ikke overfor kreditorene for foretakets forpliktelser.
§ 3 Eksklusjon
Medlemmer som ikke oppfyller sine forpliktelser overfor foretaket, kan ekskluderes fra Husøy Småbåthavn SA. Før eksklusjon skal medlemmet være gitt rimelig frist til å uttale seg om grunnlaget. Det ekskluderte medlemmet skal straks underrettes i rekommandert brev med angivelse av grunn og ankemulighet.
Medlemmet som er ekskludert, kan innen en ankefrist på to måneder innbringe beslutningen for årsmøtet. For at eksklusjonen skal bli stående ved makt, kreves simpelt flertall på årsmøtet. For den enkelte sesong, gis styret fullmakt til å bortvise medlemmer som benytter sin båtplass, men som ikke oppfyller sine forpliktelser overfor båthavnen.
Styret kan, normalt etter at det er gitt advarsel, ekskludere et medlem
eller vise bort øvrige brukere av havna dersom de ved sin adferd opptrer
ukollegialt mot foretaket eller dets medlemmer, eller om de på annen måte opptrer
til skade for foretaket.
§ 4 Andeler
All saksbehandling i forbindelse med overføring og salg av andeler er tillagt foretakets styre som utfører dette arbeidet i henhold til gjeldende regler og etter eget skjønn.
Enhver som ønsker at det skal foretas en andelsoverføring, må rette en skriftlig anmodning om dette til styret.
Overføring eller salg som måtte bli foretatt uten styrets vitende eller medvirkning anses som ugyldig.
Et medlem kan om ønskelig når som helst etter skriftlig anmodning til styret få sin andel innløst til gjeldende verdi eller overført til èn av sine livsarvinger, det vil si ektefelle, kontraktfestet samboer, barn eller barnebarn.
Ved salg av sin faste bolig beliggende innen Tønsberg og Færder kommuner har et medlem etter søknad til styret mulighet til å få sin andel overført til den nye boligeier.
Foretaket har forkjøpsrett ved alle salg eller overføringer av andeler der salgene eller overføringene ønskes foretatt til andre enn til angjeldende andelshaveres livsarvinger.
§5 Økonomi
Årsmøtet fastsetter hvert år størrelsen på leier og avgifter, samt andelsverdi.
Kran-, spylerleie og avgift for vinteropplag innen og øvrige fordringer forutsettes innbetalt innen 14 dager. Purreavgift fastsatt av årsmøtet ilegges når betalingsfristen ikke overholdes.
Andelshavere har rett til båtplass i havna forutsatt at årlig bryggeleie er innbetalt innen 15. mars. Er leien ikke innbetalt innen denne dato, anses båtplassen ledig for utleie gjennom styret til leiepris fastsatt av årsmøtet.
Overskudd i årsregnskapet skal ikke deles ut til medlemmene, men godskrives foretakets kapital og anvendes til vedlikehold og nødvendige investeringer i foretaket.
§ 6 Årsmøte
Årsmøte avholdes hvert år innen utgangen av januar og bekjentgjøres for medlemmene med minst 2 ukers varsel. Saker som ønskes behandlet på årsmøtet må være styre t i hende innen 1. desember året før.
Årsmøtet er beslutningsdyktig når minst 15 medlemmer møter.
Beslutninger fattes
med alminnelig flertall, unntatt ved behandling av vedtektsendring og oppløsning av virksomheten som krever minst
2/3 flertall blant de fremmøtte medlemmer.
Ordinært årsmøte skal behandle følgende saker:
- Valg av møteleder,
- Årsberetning,
- Revidert regnskapsoversikt,
- Fastsettelse av andelsverdi,
- Leiesatser og avgifter,
- Behandling av innkomne forslag og saker,
- Valg.
Ordinært årsmøte skal hvert år godkjenne styrets fremlagte årsregnskap.
§ 7 Valg
Årsmøtet velger virksomhetens styre som består av 5 medlemmer:
- Styreleder
- Nestleder
- Sekretær
- Kasserer
- Havnesjef
I tillegg velges:
- 2 vararepresentanter
- 2 revisorer
- Valgkomite med 3 medlemmer hvorav 1 styrerepresentant
Valgperioden er normalt 2 år, men slik at styreleder, kasserer, en vararepresentant og en revisor velges det ene året og nestleder, sekretær, havnesjef, en vararepresentant og en revisor velges det påfølgende år.
§ 8 Styremøte
Styremøter avholdes når det anses nødvendig av hensyn til driften. Et styremøte er beslutningsdyktig når leder eller nestleder, samt 2 styremedlemmer er til stede. Avgjørelser treffes med simpelt flertall. Ved stemmelikhet har styrelederen dobbeltstemme.
Alle styrevedtak, forslag og andre viktige saksmomenter skal i korthet føres i møteprotokoll.
Styret har den daglige ledelsen av foretakets drift og legger frem for årsmøtet beretning om foretakets årlige virksomhet og reviderte regnskap.
Styret har ansvaret for og fører kontroll med foreningens materiell.
Vararepresentanter innkalles til styremøtene.
§ 9 De enkelte tillitsverv
Styrelederen har ansvaret for styrets virksomhet og representerer virksomheten utad.
Nestlederen trer i lederens sted når denne har forfall og er virksomhetens IK-ansvarlige i forbindelse med virksomhetens elektriske anlegg.
Sekretæren fører protokoll fra styre- og årsmøter, medlemsregister og liste over virksomhetens materiell, samt utfører annet forekommende administrativt arbeide. I samarbeid med havnesjefen innstiller sekretæren fordelingen av båtplasser. Styret tar den endelige beslutningen.
Kassereren har ansvaret for foretakets driftsregnskap Kasserer og styreleder er de eneste som innehar prokura i foreningen. Kassereren sørger for at alle inn- og utbetalinger skjer i samsvar med regelverket og at revidert regnskap legges frem for årsmøtet.
Havnesjefen forestår den daglige drift av havna i henhold til foretakets vedtekter, havnereglement og retningslinjer for vaktordning i Husøy Småbåthavn SA.
Revisor gjennomgår og kontrollerer årets regnskap før det legges frem for leder og behandles på årsmøtet.
Revisor kan også ellers i året be om å få seg forelagt regnskapet for kontroll.
§ 10 Oppløsning
Oppløsning av foretaket kan bare behandles på ordinært årsmøte. Blir oppløsning vedtatt med minst to tredjedels flertall, innkalles til ekstraordinært årsmøte innen 3 (tre) måneder. For at oppløsning skal skje, må vedtaket her gjentas med minst to tredjedels flertall av de representerte medlemmer.
Ved vedtak om oppløsning skal vedtaket omfatte nedsettelse av avviklingsstyre, retningslinjer for fordeling av restverdier og valg av 2 revisorer for oppløsningsregnskapet.
Ved oppløsning skal foretakets nettoformue fordeles på medlemmene basert på medlemmenes omsetning de siste fem årene.
Gjenstående midler utover dette skal tilgodesees lokale foreninger på Husøy.
§ 11 Uforutsette forhold
Skulle det oppstå viktige saker eller forhold som ikke dekkes av disse vedtekter, forelegger styret disse sakene for første ordinære årsmøte, alternativt ved et ekstraordinært årsmøte.